Egyéb méhészeti termékek

EGYÉB MÉHÉSZETI TERMÉKEK

A Méhpempő

A méhpempő a munkásméhek garatmirígy-váladéka, a méhek “teje”. Ezzel a csodálatos anyaggal etetik a fiatal munkásméhek – dajkaméhek – a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni belőlük. Méhpempőt kap enni a petéző anyaméh is.

Miközben a méhanya naponta a saját testsúlyánál nagyobb mennyiségű pempőt eszik, képes lerakni naponta 1000-1500 petét, melyeknek össztömege hasonló nagyságú, mint az anya saját testtömege, és mindezen túl 3-5 évig él természetes körülmények között.
Ezt a jelentős különbséget a méhpempő okozza, ill. teszi lehetővé.

A méhpempő összetétele nagyon összetett. Sokszor és sokan elemezték, de az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen. Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje. Legfontosabb összetevői a vitaminok: a B-vitaminok teljes sorozata megtalálható benne. Ezen kívül növekedést serkentő anyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Az egyes alkotó elemek egymás hatását erősítik.
Állatkísérletek szerint – és sokéves humángyógyászati tapasztalatok alapján – teljes felelősséggel kijelenthető, hogy az emberi szervezetre nem ártalmas, még rendkívül nagy mennyiségben sem. Egészséget károsító mellékhatása nincs.

A szervezetre gyakorolt hatása

A méhpempő nem gyógyszer, de igen hatásos táplálkozás-kiegészítő.
A méhpempő általános erősítő, roboráló hatású. Szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be. Ez javítja az anyagcserét a szervezetet alkotó sejtek szintjéig. Azt lehet mondani, hogy “ott segít, ahol baj van”, hiszen a betegségeket-végső soron – egy-egy sejtcsoport hibás működése okozza. Leromlott, betegség alatti-utáni állapotból való felerősítésnél kitűnő. A szív és keringési panaszokra, gyomor és bélbántalmakra, idegrendszeri problémákra legtöbbször igen jó hatású. Több szívbeteg orvos állította, hogy ez a “szívesek kenyere”.

A méregtelenítésről kevesen tudják, hogy kellemetlen érzésekkel jár együtt. Tompa fejfájás, kellemetlen közérzet, levertség, aluszékonyság, fájdalom a legváratlanabb időben és szokatlan testrészeken mind a tisztulási folyamat kellemetlen velejárója. A szervezet önmaga is tisztul időnként, egy-egy szerv vagy testrész méregtelenítése önmagától is beindul. Az ilyen spontán méregtelenítésnél mondják az emberek, hogy “érzékeny vagyok a frontátvonulásra-időjárásra”, “az időváltozástól fáj a fejem”. A természetes tisztulás időtartama nagyon hosszú, hetekig-hónapokig is eltarthat.

A méhpempő a tapasztalatok szerint négy-tíznapos szedés után néhány napos intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak (“vándorfájás”) is előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors javulás következik be. Napi 2g feletti pempő adag szedése néhány napos hasmenést okozhat, ami a tisztulási folyamat természetes velejárója, nem kóros és elmúlik.

A méhpempő fogyasztása táplálkozás-kiegészítőként: Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt szétválhat. A kevés mézben elkevert méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni. Minél hosszabb ideig szopogassuk!

Adagolás egy átlagos 70 kg-os felnőtt részére:
A 3 g méhpempőt tartalmazó fiola tartalmát az alábbiak szerint javasolt fogyasztani:
Normál adagolás: naponta fél gramm pempő (egy fiola tartalma 6 nap alatt fogyasztandó).
Általános feljavításra: naponta 0,3 – 0,4 g pempő (egy fiola tartalma 7-10 nap alatt fogyasztandó).

Súlyosabb állapotban, erősen leromlott szervezet, nagyon gyors javulás igénye vagy konkrét célok esetén az adag növelhető egészen 1 g naponkénti mennyiségig (egy fiola tartalma 6 – 3 nap alatt fogyasztandó). Különleges esetben az adag fokozható napi 2-ig.
A javasolt adagok átlagos termetű felnőttre vonatkoznak. Kisebb vagy nagyobb testsúly esetén az adagot arányosan változtatni kell.

Gyerekek részére a testsúllyal arányosan adagolandó.
Pl.: 15 kg-os gyereknek 1 gramm pempő 5 nap alatt =erős adag.
Gyerekeknek készíthető 2 g pempőt tartalmazó fiola is, a könnyebb adagolás céljából.
Közvetlenül a változás kora előtt levő nőknek (rendszertelen/folyamatos vérzés, hőhullámok) 0,5-1 g/nap pempő a normál ciklusát visszaállítja, panaszait csökkenti.
A változáson túljutott nőknek fél-egy évig nem célszerű pempőt fogyasztani, mert a normál havi ciklust visszaállíthatja. Az év letelte után napi 1 g pempő adagolása eredményesen csökkenti a hormonhiánnyal összefüggő panaszokat, jó közérzetet, életkedvet ad

Szívbetegségekre a pempő általában igen jó hatású.
Alacsony vagy magas vérnyomású betegek csak állandó kezdeti orvosi felügyelet -vérnyomás-ellenőrzés- mellett szedhetnek pempőt, mert a gyógyszer-igényük lecsökken, ami súlyos bajt okozhat! A kúra kezdete után legkésőbb egy héttel a gyógyszer-adagolást újra be kell állítani. Vérnyomásprobléma esetén orvosi felügyelet nélkül a pempő szedése tilos!

A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt.
A hűtőszekrényben +1 – +3 oC hőfokon tartandó. Megfagyasztani nem szabad.
A méz, virágpor fogyasztása a méhpempő hatását kedvezően kiegészíti.
A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközzel szabad érinteni. Fémmel érintkezésbe hozni tilos! Legjobb a fa vagy műanyag lapátka használata.