Mézes csemegék

MÉZES CSEMEGÉK

Lépesméz

A lépesméz a legősibb méhészeti termék. A méz a méhlakásban viaszsejtekbe ömlesztett állapotban, viaszfedéllel lezárva található, ami nem más, mint a lépesméz. A kereskedelmi forgalomban kapható lépesméz egyik kritériuma, hogy az csak bábingmentes, úgynevezett szűzlépben lehet, és nem tartalmazhat a sejtekben elraktározott virágport (méhkenyeret).

A lépesmézet hazánkban darabolt formában, üvegbe téve, mézzel nyakonöntve lehet kapni a boltokban. Ennek elfogyasztása igen körülményes. A legújabb fejlesztések eredményeképpen keretkés lépesméz forgalmazása is elkezdődött Magyarországon.

Hagyan fogyasszuk a lépesmézet?

A lépesméz viasztartalma szobahőmérsékleten morzsálódik, könnyen beleragad a fogunkba, ami kellemetlen érzés. Ezzel szemben a kaptármeleg (35 C) viaszt a nyelvünkkel egy gombócba össze tudjuk gyúrni, és úgy, mint a datolya magját el tudjuk távolítani a szánkból, vagy akár le is nyelhetjük, mert az sem káros. Ezek figyelembevételével fogyasztás előtt rakjuk a fűtőtest közelébe a lépesmézet. Vigyázat! A túlmelegített lépesméz (62 C fölött) viasztartalma megolvad. A tányérra kirakott lépdarabból mindig csak annyit vágjunk le, amennyit azonnal elfogyasztunk. Azért nem szabad előre feldarabolni, mert a vágás mentén kifolyik a sejtekből a méz, a tányér alján gyűlik össze.

Diós és mogyorós és tökmagos méz csemegék

Az olajos magvak közül a dió, a mogyoró és a tökmag íze harmonizál a legjobban a méz ízével. Ezek igazi nyalánkságok, önmagukban fogyaszthatók. Egy-egy falat lenyelése után ihatunk teje, vagy kakaót is, mert ezek semlegesítik a méz édes ízét.

Aszalt gyümölcsök mézzel

Az aszalt gyümölcsök vitaminokban és gyümölcssavakban gazdagok, kiválóan kiegészítik a méz kedvező tulajdonságait. Ezeket a csemegéket is önmagukban fogyasztjuk. Az aszalt gyümölcsöket egymásra rétegezve rakják az üvegbe, majd mézzel öntik le.