Néhány jótanács

NÉHÁNY JÓ TANÁCS A MÉZVÁSÁRLÓKNAK

Nagyon sokféle fajtaméz teremhet országunkban. Ezek színe, zamata és az egészségre gyakorolt hatása, valamint felhasználásának lehetősége igen eltérő lehet. A mikor valaki mézet választ, tudnia kell, hogy mire akarja felhasználni.

· Sütéshez a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézeket ajánlhatjuk, amelyek amellett, hogy olcsóbbak is szépen színezik a süteményeket.

· Nem ajánljuk sütéshez az erősen zamatos mézeket, mint például a hársmézet, a gesztenyemézet, vagy az édesharmat mézeket.

· A krémméz vásárlását a kisgyerekes családoknak javasoljuk, mert a kenyérre kent krémméz nem csepeg le arról. Ezen túl a krémmézet teában is fogyaszthatjuk.

· Akik még csak most ismerkednek a mézzel, először vegyenek akácmézet. Ennek íze nem annyira markáns, minden alkalmazási formában felhasználható, sokáig folyékony marad.

· Meghűléses megbetegedésre, torokfájásra és köhögésre legjobb a hársméz és a gesztenyeméz, lehetőleg hársvirág teában fogyasszuk.

· Az ínyenc fogyasztóknak a zamatosabb mézfajtákat javasoljuk, mint például az erdeiméz, hársméz, gesztenyeméz, aranyvesszőméz, selyemkóróméz, pohánkaméz, somkóróméz, fagyalméz, édesköményméz, levendulaméz, zsályaméz, mentaméz, pohánkaméz.

· A pohánkamézről tudni kell, hogy jellegzetesen aromás méz, de az illatát nem mindenki kedveli.

· A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos mézet 45 C-os vízfürdőben, vagy mikrohullámú sütőben károsodás nélkül vissza lehet olvasztani.

Bármilyen mézfélét is vásárol valaki, annak szennyező anyagtól mentesnek és sűrűnek kell lennie. A méz sűrű, vagy híg voltát nagyon egyszerűen meg lehet állapítani. Fejre kell fordítani a zárt üveg, és figyelni kell, hogy a levegő buborék milyen gyorsan száll felfelé. Amennyiben túlságosan gyorsan halad, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz. Természetesen a buborék sebességét nagymértékben befolyásolja az is, hogy milyen a méz hőmérséklete. Melegben a buborék sokkal gyorsabban száll fel, mint hidegben.
A méz csomagolásának jól kell zárnia, mert különben az oldalára fektetett üvegből kifolyna a méz a táska aljára, és mindent összemézezne.

A méz fogyasztásának aranyszabályai

· Rendszeresen fogyasszunk mézet, mindig tartsunk a konyhaasztalon egy mézes csuprot, amiből mindenki igénye szerint fogyaszthat.

· A mézes kenyér, vagy kalács fogyasztását a felvágottak után tervezzük, így a mézben lévő savak hatása kedvezőbb lesz. Éhgyomorra lehetőleg ne együnk mézet.

· A mézet ne csak gyógyításra, hanem betegség megelőzésre is használjuk, ne csak akkor fogyasszuk, amikor már megbetegedtünk, mert akkor tudat alatt a betegséghez kapcsolódik a méz fogyasztása, és az ellenérzést válthat ki.

· Váltogassuk a mézféleségek fogyasztását, így sohasem unhatunk rá a mézre.

· A méz harmonikus kiegészítői az olajos magvak, ezek közül a dió és a mák, valamint az azokkal ízesített élelmiszerek kiváló édesítőszere a méz, próbálja ki Ön is!

· A kevésbé édes kalácsokhoz, pl. a fonott kalácshoz fogyasszon mézet, előtte kenje meg vajjal, és igyon hozzá kakaót, vagy tejet.

· A teába már csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy már fogyasztani lehet.

· Sütéshez-főzéshez is használjunk mézet, mert amellett, hogy kellemes pikáns ízt ad a süteménynek higroszkóposságánál fogva a süteményt sokáig puhán tartja (ez csak az egészséges levegőjű lakásokra igaz, a száraz levegőjű panel lakásokban még a mézes sütemény is megaszalódik).

· A mézet önmagában kanállal is fogyaszthatjuk. Általában ezt akkor tesszük, amikor náthásak vagyunk és fáj a torkunk.

· Lehetőleg az esti étkezéseknél ne maradjon el a méz fogyasztása, mert a méz nyugtató tulajdonsága ekkor érvényesül a legjobban.

· Egyszerre ne együnk túl sok mézet, inkább fogyasszunk naponta rendszeresen egy pár kávéskanállal.

· A mézfogyasztás sohase legyen terhes kötelesség, legyen inkább az öröm egyik forrása, a folyamatos egészség alapja.