Szaktanácsadói információk

Kedves Méhésztársak!

A tavalyi évhez hasonlóan idén is sokfelé elmaradtak a méhészgyűlések, nem találkozhatunk és ez így maradhat még sajnos sokáig. Ismét szeretnék néhány fontos dolgot kiemelni és írni róla, hogy Méhészeti Támogatásokat sikeresen tudják igényelni.

 • 2021.08.01. utáni számlák nyújthatóak be a 21-22-es ciklusban.
 • Az adószámukat is fel kell a számlákon tüntetni, nemcsak a nevet és pontos címet. Ez gépi számlázásnál csak így lehetséges, de ha valaki kézi számlát kap, ott erre külön kell figyelni.
 • Az igénylés menete nem változott, tehát maradt elektronikus, ügyfélkapun keresztüli.
 • Ha a számlák meg vannak, a kérelmek beadhatók 2021.10.16-tól önállóan is, vagy az én segítségemmel. Határidők vannak és a keret is kifogyhat! Menete:

1.) www.mvh.allamkincstar.gov.hu

2.) elektronikus ügyintézés

3.) alkalmazás megnyitása

4.) belépés ügyfélkapu segítségével

5.)Elektronikus kérelemkezelés

6.) Piaci intézkedések

7.) Belpiaci intézkedések

8.) Magyar Méhészeti Nemzeti Porgramm

9.)Jogcím kiválasztása

10.) Új kérelem

11.) Néhány jogszabály és nyilatkozat tétel után lehet a konkrét számlákat rögzíteni és a végén Ellenőrzés után, ha nincs hibaüzenet lent, akkor Beadás. A végén Kilépés.

Visszaigazolást küld a rendszer a beadásról ügyfélkapura. Ha lenne hiánypótlás, arról is ügyfélkapura jön értesítés, amelyre 8 nap áll rendelkezésre! A kapott dokumentumokat érdemes áthelyezni a Tartós tárba!

Ha valaki a könyvelőjét hatalmazta fel arra, hogy az ügyfélkapus hivatalos leveleket kezelje, szóljon neki, hogy küldje tovább Önnek a Kincstártól érkező leveleket is, vagy módosítsa a kapcsolattartási email címet a sajátjára és inkább Ön küldje tovább a NAV-os leveleket a könyvelőjének.

A támogatási kérelmekhez a számlákat, dokumentumokat szkenelni kell és így kell feltölteni az igényléskor.

A COVID-19 helyzet miatt személyes ügyfélfogadást nem tartanak a szaktanácsadók, csak rendkívüli esetben. De szívesen segítek mindenkinek, aki a fent leírtak ellenére sem boldogul. Telefonos segítséget is nyújtok, illetve emailben kapott anyagot feltöltök és beadom én. Ha valakinek ez is nehézkes, akkor a számlák fénymásolatát küldje el nekem postán és intézem a kérelmét. Amire szükségem van: számlák olvasható másolata, méhész neve, telefonszáma, email címe, beadáskori méhcsaládjainak száma, ügyfélkapus felhasználóneve és jelszava. Adatokat nem tárolok, a kérelem beadása után megsemmisítem azokat.

Elérhetőségeim: Jandácsik Attila, 0630/6351267, jandacsik.
Levelezési címem: 2740 Abony, Erzsébet királyné utca 20.

Fontos: Nagyon sok új “eszköz” vásárlására nyílik idéntől lehetőségünk a megemelkedett keretnek köszönhetően, illetve a már futó programok legtöbbjénél is van változás, főleg a támogatás maximális mértékében. Röviden ezek a következőek:

 • Gyógyszer-cukor esetében: 1800 Ft/méhcsalád a támogatás mértéke. Ebből 450 Ft-ot kell gyógyszerre elkölteni, ami idéntől magában foglalja a gyógyhatású szereket is!! Ezekből minimum 450 Ft-ot kell vásárolni méhcsaládonként ahhoz, hogy a maradékot cukorra, lepényre lehessen költeni.
 • csak kapocsbelövőt is lehet vásárolni, max. 65 ezer forintos támogatással.
 • külső virágporszedőt is lehet vásárolni, max. 1000 Ft/ darab támogatással.
 • mézszűrő kád, max. 250 ezer forintos támogatással.
 • léptároló konténer, max. 400 ezer forintos és 70%-os támogatással.
 • melegvizes magasnyomású mosó, max. 500 ezer forintos támogatással.
 • akkumulátoros láncfűrész, max. 130 ezer forintos támogatással.
 • legfeljebb 0,75 t pótkocsi (O1 kategória), max, 200 ezer forintos támogatással, min. 30 mcs-nál.
 • 500 Ft/méhcsaládonként költhető a következő eszközökre: új fakaptár, fa keretléc, viaszcsere költsége, műlép, ózongenerátor és méhlegelő célú facsemeték, cserjék, félcserjék, bokrok, beszerzésére. Határidő 2022.04.06-ig.
 • 350 Ft/méhcsaládonként költhető 120 literes, bilinccsel záródó, élelmiszeripari tanúsítvánnyal (műbizonylattal) rendelkező műanyag hordóra.

Fontos:

 • Csak engedélyezett műlépüzemektől vásárolt műlép és cseredíj számolható el számla ellenében. Lista az OMME oldalán elérhető. (Pest megyében Mervald József és Balta és Balta Kft.) Viszonteladóktól vásárolt műlép után nem igényelhető támogatás.
 • Méhlegelő fajta lista az OMME oldalán elérhető.
 • Hordó vásárlása esetén kérni kell, majd csatolni a műbizonylatot is.
 • Határidők: Gyógyszer-cukor esetében 2022.04.06-ig.

                     Méhészeti eszközök esetében 2022.07.03-ig.

                     Méhanya esetében 2022.08.03-ig.

 • Méhészeti járművekre igénybe vehető támogatás (biztosítási díj és gépjárműadó) esetén 2022.02.15-04.15-ig.
 • Ismét lehet 1000Ft/méhcsaládos támogatást igényelni! Benyújtás határideje: 2022. február 01. – 2022. február 28. Jogosultak: akik 2021. november 15. napján a TIR rendszerben nyilvántartott méhállománnyal rendelkeznek. Beadás ügyfélkapuk keresztül.

Más fontos dolgok:

 • Az OMME ismét gyárt méhészigazolványokat azoknak, akiké hibás és akik még nem kaptak. Ezt viszont jelezni kell a megyei szaktanácsadónak, Pest megyében nekem. Tehát aki nem kapott, vagy hibás, az küldje meg nekem a neve mellett az MVH-s vagy MÁK-os ügyfélregisztrációs számát és tenyészetkódját, kódjait. Nem árt a telefonszámot se. Sms-ben, vagy email-en várom a visszajelzéseket.
 • Új Méhegészségügyi Ismeretek kiskönyv szintén átvehető lesz a tagdíjfizetésnél.
 • A súlyosbodó gazdasági helyzetben egyre fontosabb a támogatások igénylése. Ehhez elengedhetetlen az ügyfélregisztrációs szám és tenyészetkód megléte. E nélkül állami kártalanítás sem jár nyúlós eset esetén. A nyomtatvány kitöltésében segítek.
 • Sokan panaszkodnak, hogy az elvégzett zárókezelés után, főleg az oxálsavas kezelések után a méhek 2-3 Celsius fokban is elkezdtek röpülni, idegesek lettek, sok hulla jelent meg. Az okokat még nem tudjuk, de keressük. Ehhez várjuk a hasonlót tapasztaló méhészek jelentkezését.

Ha bármilyen méhészeti témában bizonytalanok, hívjanak nyugodtan!

Végezetül szeretnék minden Méhésztársnak kívánni: Boldog új évet, több mézet a hordókba, és mindenek előtt Jó egészséget!

Jandácsik Attila, Pest megyei méhészeti szaktanácsadó

Comments are closed.